Червоноголовий нирок: фото, опис, ареал

Новини та суспільство
Loading ...

Сімейство качиних досить велике, об'єднуєбільше 100 видів. Це пеганка, савка, качка-пароплав, клоктун, різнокольоровий чирок, крижень, широконоска, бразильський крохаль, мускусна качка, червоноголовий нирок та інші.

Стаття докладніше розповість про останнього різновиду сімейства качиних.

опис

червоноголовий нирок

Червоноголовий нирок - це качка, вага якоїдосягає 1400 грам. Птах має щільне тіло, трохи стиснуте з боків. Під час польоту сильно піднімає лапки вгору, через що приймає своєрідну вигнуту форму. Величина голови дорівнює розміру дзьоба. За кольором вона у самця (селезня) червоно-коричнева з фіолетовим блиском, а у качки голова рудого кольору. Розмах крил становить 0,6-0,8 метра. Червоноголовий нирок-селезень більше самки. У неї по-своєму цікаве оперення. Спинка і груди темнувато-сірого, може бути бурого кольору. Грудка і черевце світло-сірого відтінку. Колір дзьоба з сірого переходить в брудно-блакитний. Лапи у особин обох статей масивні, сірого забарвлення. У селезня груди разом з плечима чорного тону, спинка сіра, боки немов пронизані поперечної брижами. Дзьоб, на відміну від самки, блідо-блакитний, зверху темний.

звички

червоноголовий нирок селезень

Червоноголовий нирок - чудовий нирець,занурюється в воду на 30-40 секунд. Цей птах мовчазна. Самка має хрипкий голос, в основному вона кричить під час перельоту. Селезень під час струму зрідка видає звук, схожий на свист.

Червоноголовий нирок, фото якого є в статті, важко злітає, але летить швидко. Його крила при змаху видають досить різкий звук. Веде рухливу життя, більшу частину якої проводить на воді.

Представники цього виду можуть прожити до 20 років,але середня тривалість їх життя значно менше. В основному довгожителями є птахи в неволі, де за ними доглядають, лікують і правильно годують.

Червоноголовий нирок: ареал проживання

червоноголовий нирок фото

Де ж живуть ці птахи? Спочатку нирки мешкали в зоні степів і лісостепів, але поступово ареал проживання розширився, і птиці оселилися на теплих озерах Європи, розташованих на півночі і заході. Це пояснюється маловодні звичних місць заселення через природні змін і появою зручних для виведення потомства озер в промислових містах Європи.

Територія розселення (гніздовий ареал) вельмиобширна: вона тягнеться від Британії до Байкалу, від Каспійського і Чорного морів до Амудар'ї і легендарного Семиріччя. Південним кордоном поселення нирка служать райони безводних солончаків. У США і Канаді його можна зустріти на північних озерах (Атабаска, Буффало, Манітоба), на сході в дельті річки Небраска і в гірських районах Сьєрра-Невади на заході материка. В Африці ці птахи мешкають на півдні до району Зеленого мису, а ще в Аравії.

Зиму червоноголовий нирок проводить на Балтиці,північноморських, чорноморських, середземноморських і каспійських берегах, а ще на Японських островах, на сирійському і іракському узбережжях, в приморських районах Ірану і Пакистану і на півночі Індії.

Линька - важливий період в житті

У певний час качури нирків відправляютьсяна короткочасну линьку. Щороку вони летять в один і той же місце, де збираються великими зграями. Линька проходить в основному в озерної лісостепу. Перший раз вони линяють влітку - це скидання шлюбного вбрання, повторно - восени - перед новими шлюбними іграми. Молоді качури перший раз линяють в вересні і тоді повністю змінюють оперення.

Самка проходить період линьки на гнізді, а якщо у неї немає виводка, то вона линяє разом з самцями.

Маршрути перелітних нирків

червоноголовий нирок опис

Нирки бувають перелітними і осілими.Останні живуть виключно на островах Британії. Сюди ж прилітають і зимують нирки з Норвегії, з півночі Німеччини, з Прибалтики і з півночі Росії. На гніздування вони відправляються парами після сходження криги з водойм.

На Кокчетавської озерах (північний Казахстан) іозерах в Курганської області збирається на линьку невелика частина птахів з Уралу, Західного Сибіру і Ханти-Мансійського округу. Велика частина окільцьованих там селезнів летить на Середземне море, де вони зимують. Вони летять, минаючи гори Південного Уралу, низини Дона і південну Україну. Невелика їх частина залишається на Чорноморському узбережжі. Деякі перелітають на Каспій.

Після британської зимівлі в березні приходить часперельоту, який здійснюється до закінчення квітня. Північно-західні області Чорного моря птахи починають залишати на початку квітня. Аджарії залишають в кінці березня. З Іраку летять в березні. На місця гніздування нирок потрапляє пізно. На Середній Волзі він з'являється в двадцятих числах квітня, але до кінця травня ще можна побачити невеликі зграйки перелітних птахів. В кінці квітня можна спостерігати за масовим прольотом цих птахів через Татарію.

Зимуючі на Японських островах червоноголові нирки відлітають в кінці квітня. Першими відлітають качури, після них через два тижні летять самки і молоді птахи.

гніздування

червоноголовий нирок ареал

Гніздитися нирок любить на глибоких озерах тайги,лісостепу, де велика кількість очеретів, і на відкритій місцевості. В районі гніздування птахи літають маленькими зграйками, майже торкаючись води. Добре є сусідами з іншими видами качок, не сперечаються з ними по частині видобутку кормів, так як харчуються переважно вночі. Коли вони розмножуються, вважають за краще рослинне меню. Під час перельотів і на зимівниках птиці з'єднуються в величезні зграї.

Поширений спосіб розташування гнізда,прикріпленого до стебел водяних злаків. Підставою служить хмиз з тростини або рогозу, в якому робиться середнє заглиблення. Потім червоноголовий нирок, описаний вище, вистилає його пухом, вищипані з грудки, і обрамляє пухової скаткою у вигляді валика. Дане плавуче будова добре прикріплюється і базується на воді завдяки стеблах і коріння водяних рослин. Ще гніздо споруджується на купині і горбках, порослих осокою, на березі, недалеко від води. Робиться воно з листя прибережних рослин, в діаметрі становить 30 см, його висота - 25 см.

живлення

Місцями годівлі для них служать водойми, вяких багато водної рослинності, часом не зовсім великі. Також вони не уникають солоних озер, в яких є корм. Харчування у нирків як рослинна, так і тварина (личинки, комарі, мошки, пуголовки і т.д.). Раціон змінюється в залежності від сезону. У перехідні - весну і осінь - їжа рослинна, а взимку і влітку - тваринна.

розмноження

червоноголовий нирок червона книга

Як розмножується червоноголовий нирок?Самка досягає статевої зрілості після першого (іноді і другого) року життя, селезень дозріває на другий рік. Шлюбні ігри ведуться на місцях гніздування. Кілька селезнів зазвичай доглядають за однією самочкой, яку вони оточують на воді і показують танці, закидаючи високо голову, і видають свистячі звуки. За самкою залишається право вибирати партнера. З ним вона злучається, робить гніздо і висиджує яйця. У квітні - травні качки починають створювати кладки. У деяких гніздах можуть перебувати яйця двох або трьох самок, так як деякі недбайливі матусі підкидають свої яйця в гнізда сусідок. Іноді кладка з невідомої причини гине, тоді самка відкладає яйця в нове місце. У кладці нирка - від 8 до 12 яєць, колір їх зеленувато-блакитний. Самка висиджує яйця близько 25 днів.

потомство нирка

червоноголовий нирок самка

З'явилися пташенята важать від 40 до 50 грам ізнаходяться в гнізді, поки не висохнуть. Селезні не беруть участі в турботі про качат, до гнізда не підійдуть. Спочатку вони знаходяться неподалік. Годуються з самками, потім збираються в дрібні одностатеві зграї. Залишаючи гніздо, качка закриває пташенят пухом.

Каченята на третій день вже відмінно пірнають і можутьловити комашок. Пух у вилупилися пташенят дуже густий. На другий день вони самостійно добувають собі їжу, клюють комах і насіння рослин, пірнають. Місячні пташенята вже повністю оперилися, а двомісячні здатні літати. Пташенята збиваються в зграї, тримаються заростей очерету і осоки. При небезпеки каченята ховаються в них.

На початку серпня вони залишають гнізда, переходять до кочового життя.

турбота людини

Як охороняється червоноголовий нирок?Червона книга Росії містить запис про цього птаха в зв'язку з тим, що чисельність цього виду скоротилася з 60 до 10-15 тисяч. Це пов'язано з інтенсивним освоєнням територій, на яких селиться нирок, що є промисловий птахом.

Loading ...
Loading ...